Пътят към Сантяго, или Ел Камино де Сантяго де Компостела е

...
Пътят към Сантяго, или Ел Камино де Сантяго де Компостела е
Коментари Харесай

200 км преход до края на Земята“

Пътят към Сантяго, или Ел Камино де Сантяго де Компостела е мрежа от поклоннически пътища, водещо към олтара на деятел Яков Зеведеев в катедралата " Свети Яков " в град Сантяго де Компостела, Галисия, Испания, където съгласно традицията са заровени останките на светеца.
 Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един район с забавна история, география, език и просвета
Испанският град, загубен във Франция

Един район с забавна история, география, език и просвета

Пещеходният маршрут доближи своя актуален връх през 2022 година, като повече от 438 000 поклонници изминават маршрута от близо 800 км. Камино де Сантяго нормално следва павирани пътища и приключва в Сантяго де Компостела, макар че някои поклонници не престават по разклонението на Камино де Сантяго до фара на Финистере.

Малцина знаят за новия Camino dos Faros, който също приключва при фара Финистере, само че следва изцяло друг, граничен път сред морето и сушата по продължение на постоянно бурния, от време на време спокоен Коста да Морте (Брегът на смъртта). Камино дос фарос предлага ободряваща опция, до момента в който всички ние търсим повече пространство, повече успокоение и по-смислено потапяне в диви пейзажи, които резервират мощна връзка с античните пътища.

Коста да Морте е измежду най-опасните корабни направления в света с повече от 150 корабокрушения през последния век - оттова и нуждата от построяването на 14-те фара. Това е и едно от най-девствените диви крайбрежия в Европа. Трябва да забравим визията си за Испания като суха земя. С морския си климат и необятния неопитомен океан, Галисия е по-дива версия на Уелс или Бретан. Борови гори и диви цветя се вкопчват в скалите му, а хортензиите се катерят по сухи каменни селски стени.

Преди десетилетие шестима другари от Галисия измислят концепция да основат пешеходна пътека по големите пясъчни плажове, гранитни скали и спокойни естуари, цялостни с птици, с цел да оказват помощ на хората да преживеят по един по-различен метод Испания. Тяхната визия: да основат непрекъсната пътека, свързваща античното китоловно пристанище Малпика с фара във Финистере, който още от римско време е считан за " края на земята ".

Те беседват с локални риболовци и фермери за скрити пътеки и стартират да картографират безвреден маршрут, който споделят във Фейсбук, предлагайки групови разходки по сектори от зараждащата се пътека. През 2014 година те създават асоциация с нестопанска цел, чиито доброволци стартират да разчистват растителността и да маркират маршрута.
 Снимка 629176

Днес 200-километровият Camino dos Faros е разграничен на осем стадия, които са разказани на неговия уеб страница с подробни бележки за маршрута, съпроводени от фотоси и видеоклипове, описващи всяка стъпка. Има също информация за настаняване, заведения за хранене, питейни заведения, пекарни и таксита. 
 Пасаж дю Гоа - пътят, който остава под вода по два пъти дневно
Път с риск за живота

Опасност от удавяне

Маршрутът е разграничен на осем секции със средно девет часа за изминаване на всяка една от тях. Това е с постепенно движение - движение, в което стопираме на всички основни точки, правим снимки, стопираме за нещо за ядене и се любуваме на пътуването през целия ден. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР